antivirusna zastitaTokom surfovanja internetom, a posebno skidanja neproverenih programa i aplikacija, moguće je da na vaš računar prenesete štetne elemente.  Zato je na svakom računaru potreba antivirusna zaštita. Neki virusi i druge vrste malvarea ukopavaju se duboko u sam operativni sistem. Zato ih je vrlo teško iz njega ukloniti.

Antivirusna zaštita

Podizanje sistema u „Safe Mode“ može pomoći. U „Safe Mode“ Windows ne učitava druge programa (third-party software) osim antivirusnog programa. Možete ga pokrenuti bez opasnosti od uplitanja virusa iz pozadine.

Podizanje u „Safe Mode“:
Restartujte kompjuter > pritisnite taster F8 dok se sistem podiže > izaberite „Safe Mode“ opciju u meniju koji se otvori > pritisnite ENTER taster > Pokrenite antivirusni program u „Safe Mode“ > restartujte kompjuter kada antivirusni program završi rad. Ako imate  potrebu da pristupite internetu u „Safe Mode“, izaberite opciju „Safe Mode with Networking“.

Kada podižete antivirusni program sa CD-a, on ima potpuno čist prostor za rad, te može bez problema, da skenira vaš hard disk, dok virus leži negde potpuno uspavan. To znatno olakšava njegovo uklanjanje.

Ako ni ovo ne pomogne, pokušajte sa opcijom „System Restore“ kojoj možete pristupiti pritiskanjem odredjenog tastera (vidite koji taster je za vaš kompjuter) dok traje proces podizanja sistema.

Na kraju možete pokušati i sa reinstalacijom sistema sa Windows instalacionog diska. Imajte na umu da će ovo izbrisati sve vaše podatke i programe koji se nalaze u kompjuteru, pa izvršite „backup“, odnosno prenesite važne podatke na drugi disk, pre nego što pristupite reinstalaciji sistema.