Kako dobiti realnu poziciju web sajta na Google - Muzička radionica

Google primenjuje personalizovanu pretragu web sadržaja. To znači da korisnicima izlistava podatke za koje proceni da su za njih najkorisniji.

Ovo je jedan od razloga zašto različiti korisnici Google pretrage dobijaju različite pozicije istog sajta na listi pretrage za iste ključne reči.

Postavlja se pitanje:

Kako dobiti realnu poziciju web sajta na Google-u?

Pre odgovora na ovo pitanje zamislite sledeću situaciju:

Odlično ste optimizovali svoj web sajt, zauzeli ste veoma dobru poziciju na listi Google pretrage i želite da se pohvalite kolegama. Pozivate ih da u Google pretragu ukucaju ključnu reč na koju ste tako dobro pozicionirani.

Nakon izvesog vremena kolege se javljaju i neki od njih kažu da vaš sajt nisu dobili u pretrazi, a neki kažu da su ga pronašli na petoj, šestoj ili nekoj drugoj strani Google pretrage!?  Naravno, odmah ste zaključili da je razlog tome to što je Google svakom vašem kolegi izlistao one sadržaje koje je smatrao najkorisnijima za njih.

Znači li to da ne možemo uticati na našu poziciju u Google-ovoj pretrazi?

Naravno da ne znači, naprotiv!

SEO (optimizacija sajta za Google pretragu) je važnija nego ikada. Dobar sadržaj pogotovo! Google izuzetno ceni kvalitetne sadržaje i prvo njih nudi u pretrazi.  „Problem“ je u tome što Google vaš kvalitetan sadržaj ne nudi korisnicima pretrage koji ga ne trebaju, već onima za koje on proceni da su u potrazi upravo za sadržajem koji vi nudite.

Google prati našu istoriju pretrage, naše aktivnosti na Google plusu itd. i na osnovu prikupljenih podataka procenjuje kakva interesovanja imamo i na osnovu toga bira sadržaje koje će nam u pretrazi ponuditi.

Dakle, vaš sadržaj je vredan i Google ga visoko rangira, ali ga ne nudi svim korisnicima pretrage u istoj meri i na isti način.

Sada, kada je jasna pozadina pitanja kako dobiti realnu poziciju web sajta na Google-u, možemo na njega i da odgovorimo.

Kako dobiti realnu poziciju web sajta na Google - Do Re Mi

Dobiti realnu poziciju web sajta na Google-u možemo na sledeći način:

1. Odjaviti se sa Google naloga, obrisati keš (cache) i istoriju pretrage browsera (History, Temporary files, Cookies, Autocomplete form, Index.data, itd).

2. Ukloniti tragove pretrage u Windows-u (Recent documents, Recycle Bin, Log files, Temporary files …) i očistiti „Registry“. Za ovaj posao treba ugasiti browser i pokrenuti program „CCleaner“ koji će to uraditi veoma brzo i kvalitetno.

3. Aktivirati browser, uključiti  „private browsing“ režim pretrage (Chrome menu > New incognito window;  Firefox Tools> Start Private Browsing;  Internet Explorer Tools>Safety>Browse with InPrivate;  Opera> New private window…)  i

4. Za pretraživača uzeti Google.com.

5. Započeti pretragu kojom ćete dobiti nepersonalizovane rezultate pretrage, izlistane prema stvarnoj vrednosti i rangu sadržaja koji želite da vidite.

Mala dopuna:

Kada jednom postavite pretragu na Google.com, možete postaviti link u Bookmarks (ili napravite prečicu za nju), kako bi kasnije ovu opciju lakše uključivali.

Na toj stranici, samo jednim klikom na opciju  „Use Google…“ koja se nalazi u donjem desnom uglu, možete uključiti/isključiti Google.com ili Google sa nacionalnim domenom.

Google.com često automatski preusmeri pretragu na nacionalni domen ili zadrži prevod na vašem jeziku. Da ovo sprečite, odnosno da osigurate željenu pretragu, iza domena dodajte /ncr (no country redirect). Dakle, za Google.com treba u adresno polje ukucati google.com/ncr, a za google.rs na primer, treba ukucati google.rs/ncr i učitati (Enter).

Ako Vam je sve ovo zamorno onda utvrdite koliko su vam informacije o kvalitetu nekog sadržaja po oceni Google-a važne?

Ako su vam važne, sprovedite ove radnje bez razmišljanja. Ako želite samo približnu sliku o tome, onda upotrebite samo „private browsing“ i Google.com. Koristite i „CCleaner„, kad god možete, kako bi rezultat bio što precizniji.

Naravno, i ovako dobijena pozicija je relativna (apsolutna ne postoji) pa je najrealnije da ostvarite uvid u prosečnu poziciju vašeg sajta pomoću Google-ovog alata Webmaster Tools.