Zabranjene SEO tehnike su loša SEO praksa“

Zabranjene SEO tehnike koristi određen broj webmastera u pokušaju da na nedozvoljen način visoko pozicioniraju stranice nekih web sajtova radi pribavljanja kratkotrajne koristi.

Google pretraživač želi da svojim korisnicima pruži samo najbolje i zato rigorozno kažnjava upotrebu bilo koje zabranjene SEO tehnike. Stoga često menja i usvršava pravila igre kojih se svi moraju pridržavati, ukoliko žele da budu vidljivi na internetu.

Zabranjene SEO tehnike - ne preterujte

Postoji najmanje 16 SEO tehnika koje su loše, i uz to nisu ni dozvoljene!

Da ne bi svesno ili nesvesno postali žrtva neke zabranjene SEO tehnike ili loše prakse, pridržavajte se ovih uputstava:

 1. Ne prikazujte lažne sadržaje

Cloaking spada u zabranjene SEO tehnike, jer sadržaj sajta prikazuje korisniku na jedan način, a pretraživačima na drugi način. Ovom tehnikom se obmanjuju pretraživači, a trpe korisnici do kojih dolazi sadržaj koji nisu tražili.

 1. Ne pravite Doorway sajtove

Doorway teknika ima za cilj brzu optimizaciju web stranica primenom metode cloakinga na jednu do dve ključne reči/fraze. Na ovim web stranicama, ili nema kvalitetnih sadržaja, ili nemaju realan oblik.

One isključivo služe za brže indeksiranje sa namerom da privuče korisnike nekim od najpopularnijih termina u pretrazi. Kada korisnik učita sadržaj, bude redirektovan na sasvim drugu stranicu koju nikad ne bi dobio kao rezultat svoje pretrage.

Pojedine SEO kompanije koriste ovu tehniku za predindeksiranje važnijh web stranica svojih klijenata. Na taj način  skraćuju vreme za njihovo indeksiranje  i vidljivost na internetu. Doorway  spade u zabranjene SEO tehnike i ukoliko je pretraživači otkriju na nekom sajtu, isključuju  ga iz rezultata pretrage.

 1. Ne sakrivajte sadržaje

U okviru HTML i CSS mogu se sakriti razni sadržaji tako da ih posetioci ne mogu videti, ali ih pretraživači prepoznaju i indeksiraju. Ovo su zabranjene SEO tehnike zbog kojih Google pretraživač korisnika isključuje iz „igre“.

      4. Nemojte vaš domen preusmeravati na neki drugi domen

To se može učiniti 301 redirekcijom. Upotreba meta refresh redirect taga nije dozvoljena.

 1. Ne duplirajte sadržaj

Dupliranje sadržaja spada u zabranjene SEO tehnike. To je pokušaj da se koriste isti, malo izmenjeni sadržaji u cilju bržeg indeksiranja stranica sa tim sadržajima. Google lako otkriva ovakve sadržaje i isključuje ih iz rezultata pretrage.

Zabranjene SEO tehnike i crawleri

 1. Nikako nemojte da kršite uslove korišćenja i zakonske odredbe

Najbolje je da pročitate Uslove korištenja pretraživača i saznate sve o pravilnom radu kako bi izbegli greške i sprečili neželjene posledice.

Posebno obratite pažnju na zaštitu autorskih prava. Nemojte koristiti niti deliti sadržaje koji su zaštićeni autorskim pravima sve dok ne proverite kakve licence imaju i šta u njima piše.

 1. Ne ostavljajte greške u kodovima

Grške u HTML kodu  roboti pretraživača ne razumeju, pa deo koda neće indeksirati. Da li imate grešaka u html kodu, proverite na W3 Validadoru.

8. Zaobiđite frejmove

Frejmovi ometaju i otežavaju indeksiranje web stranica Vašeg sajta.

 1. Ne koristite JavaScript za filtriranje i prikazivanje sadržaja

Korišćenje JavaScripta za filtriranje sadržaja nije dobra praksa. Ovaj metod može da omete indeksiranje web stranica do te mere da sadržaj uopšte ne bude popisan.

Pretraživači ne indeksiraju sadržaje koji su u JavaScriptu. Izbegnite JavaScript za učitavanje sadržaja, jer možete ozbiljno da ugrozite  pozicioniranje svojih web stranica u pretrazi.

 1. Izbegavajte Flash

Flash je dobar za aplikacije, igre, banere i slično, ali ne  i za web sajt u celini. Sadržaj fleša se jednostavno ne može indeksirati. Flash verzija sajta zahteva HTML verziju kako bi pretraživač mogao da pročita sadržaj.

Zabranjene SEO tehnike i algoritmiZabranjene SEO tehnike - crna lista

Ne tolerišite neispravne linkove

Neispravni linkovi ne koriste nikome. Google daje lošu ocenu sajtovima sa takvim linkovima.  Savet: Ispravite ili uklonite sve neispravne linkove na vašem sajtu.

 1. Nemojte umnožavati iste linkove

Često ponavljanje istih linkova ka nekoj drugoj lokaciji, pretraživač može da shvati kao spamovanje.

 1. Izbegnite brojeve u URL i napravite je razimljivom

CMS skript često generiše url kao u ovom primeru: http://www.nekisajt.net/neki-sadrzaj.php?=ID67047326. Ako možete, uvek podesite da se URL generiše smisleno, otprilike ovako: http://www.nekisajta.net/naslov-posta.html. Čitljiva URL se znatno bolje indeksira.

 1. Nemojte preterivati sa ključnim rečima u sadržaju

Ako preterate sa upotrebom ključnih reči, možete biti shvaćeni kao Doorway. Maksimalna koncentracija ključnih reči u sadržajima je do 2% (nekada je bilo dozvoljeno mnogo više).

Ukoliko želite totalno ideksiranje jedne ili dve ključne fraze, gledajte da im forma bude ista, mada Gugl sve više povezuje varijacije istih reči i fraza u datom kontekstu, pa ovo pravilo gubi na značaju).

 1. Ne koristite slike umesto teksta koji želite da bude indeksiran

HTML 5 i CSS 3 standardi smanjili su potrebu za slikama. Trend je da se koristi CSS gde je to moguće. Pretraživači ne mogu da čitaju tekst na slici. Takođe, ne „razumeju“ ni sliku ako joj ne dodelimo opis i alt atribut. Pretraživači slike indeksiraju posebnim algoritmom.

 1. Nemojte koristiti nepouzdane hosting servise

Naravno, ovo ne spade u zabranjene SEO tehnike, ali je od velikog značaja za uspšnost vašeg online poslovanja. Mnogo je različitih hosting servisa u ponudi. Pazite na sadžaj i kvalitet njihove ponude,  jer je jako „šarena“. Serveri sa lošom praksom često završavaju na crnim listama i svi sajtovi na njima gube se iz rezultata pretrage.

Na kraju, evo jednog tipičnog primera iz naše prakse:

Klijent je imao dva sajta na jakim pozicijama. Bio je oduševljen svojim „dobro naštelovanim sajtovima“! Odjednom, sajtovi su nestali sa interneta. Zatražio je našu pomoć. Utvrdili smo da su sajtovi kažnjeni i isključeni iz pretrage od strane Google pretraživača. Zabranjena SEO tehnika uzela je svoj danak.

Sajt, koji smo mi preuzeli, ponovo je u vrhu pretrage!  Optimizovan je isključivo dozvoljenim tehnikama!  Zašto naša „konkurencija“ nije uradila isto?
Zato što se zabranjenin seo tehnikama  mnogo brže i  lakše „naduvaju“ rezultati i uzmu pare naivnim ljudima. Žrtve se ne broje.  A žrtve su vlasnici sajtova koji teške posledice snose kad-tad.

Pogledajte prepisku i uverite se:

primer dopisa1primer dopisa2primer dopisa3

Srodni članci:
Kako dobiti realnu poziciju web sajta na google pretraživaču
Optimizacija za Google pretraživač